Misja IGNIS
Pierogi w kosmosie: Sławosz Uznański - Wiśniewski zjadł pierwsze polskie pierogi na ISS
8 lip 2025



Polska tradycja w stanie nieważkości — liofilizowane pierogi z kapustą i grzybami podbiły serca widzów transmisji z ISS.
Choć misja IGNIS skupia się na ambitnych badaniach naukowych i przełomowych eksperymentach, w jednym z najnowszych przekazów z pokładu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej zrobiło się wyjątkowo… swojsko. Sławosz Uznański‑Wiśniewski podczas transmisji „Ax‑4 Mission Update” zaprezentował światu przygotowane specjalnie dla niego pierogi z kapustą i grzybami, które zabrał w kosmos.
Były to pierwsze w historii liofilizowane tradycyjne polskie pierogi jedzone na orbicie. Ten „comfort food” z Polski przygotowała firma LYOFOOD we współpracy z szefem kuchni Mateuszem Gesslerem, na specjalne zamówienie Sławosza przed misją. Sam astronauta przyznał, że chciał zabrać w kosmos kawałek polskiej kultury i tradycji — i podzielić się nim symbolicznie z całą załogą.
Wzruszający moment podczas transmisji
Moment prezentacji pierogów stał się najcieplejszym punktem konferencji, która w całości poświęcona była naukowym celom misji. Peggy Whitson, dowódczyni misji Ax‑4, żartowała, że Sławosz w każdej wolnej chwili robi sobie „selfie” z kolejnymi eksperymentami i sprzętami, a pierogi szybko stały się kolejnym „bohaterem” jego zdjęć. Sławosz wyjaśnił także, że smak pierogów w kosmosie był „przyjemnym powrotem do domu” i ważnym elementem adaptacji do wymagającego życia w stanie nieważkości.
Nauka i tradycja idą w parze
Podczas transmisji astronauta opowiedział również o polskich eksperymentach, które realizuje w ramach misji IGNIS: testach interfejsu mózg–komputer, badaniach nanomateriałów (MXene), wulkanicznych glonów czy eksperymentach nad zdrowiem psychicznym astronautów. Podkreślił, że praca w mikrograwitacji wymaga adaptacji, ale dzięki takim drobnym, symbolicznym gestom łatwiej poczuć się „jak w domu”.
Nie tylko pierogi
Oprócz momentu z pierogami załoga realizowała w tym dniu kolejne badania:
Sławosz prowadził sesje eksperymentów EEG Neurofeedback i AstroMentalHealth, dokumentując je dla zespołów na Ziemi.
Peggy Whitson kontynuowała eksperymenty nad nowotworami.
Shubhanshu Shukla badał mięśnie i hodował mikroalgi, a Tibor Kapu prowadził testy DNA muszek owocowych.
Dzień polarny nad ISS
Warto wspomnieć, że tego dnia na ISS rozpoczął się „kosmiczny dzień polarny”, czyli kilkudniowy okres nieprzerwanego nasłonecznienia stacji — warunki wyjątkowe zarówno dla systemów stacji, jak i astronautów.
Podsumowanie
Moment z pierogami stał się pięknym symbolem misji IGNIS — łączącym naukę, odwagę i sentyment do polskich tradycji. Były dowodem na to, że nawet w najbardziej wymagającym środowisku można zachować bliskość z własnym krajem i kulturą.
„Kosmos smakuje jak Polska — podsumował Sławosz podczas transmisji. — Pierogi zawsze znajdą swoje miejsce, nawet na orbicie.”

Czytaj więcej
Aktualizacja z misji Ax‑4 / IGNIS: dni 14 i 15

Czytaj więcej
Aktualizacja z misji Ax‑4 / IGNIS: dni 14 i 15

Czytaj więcej
Aktualizacja z misji Ax‑4 / IGNIS: dni 14 i 15

Czytaj więcej
Pierogi w kosmosie: Sławosz Uznański - Wiśniewski zjadł pierwsze polskie pierogi na ISS

Czytaj więcej
Pierogi w kosmosie: Sławosz Uznański - Wiśniewski zjadł pierwsze polskie pierogi na ISS

Czytaj więcej
Pierogi w kosmosie: Sławosz Uznański - Wiśniewski zjadł pierwsze polskie pierogi na ISS
Edukacja
Uczymy, inspirujemy, odkrywamy
Naszą misją jest inspirowanie i edukowanie – wierzymy, że przyszłość zaczyna się od wiedzy. Tworzymy przestrzeń edukacyjną dla tych, którzy chcą sięgać wyżej.

Edukacja
Uczymy, inspirujemy, odkrywamy
Naszą misją jest inspirowanie i edukowanie – wierzymy, że przyszłość zaczyna się od wiedzy. Tworzymy przestrzeń edukacyjną dla tych, którzy chcą sięgać wyżej.

Edukacja
Uczymy, inspirujemy, odkrywamy
Naszą misją jest inspirowanie i edukowanie – wierzymy, że przyszłość zaczyna się od wiedzy. Tworzymy przestrzeń edukacyjną dla tych, którzy chcą sięgać wyżej.

Misja IGNIS
Pierogi w kosmosie: Sławosz Uznański - Wiśniewski zjadł pierwsze polskie pierogi na ISS
8 lip 2025



Polska tradycja w stanie nieważkości — liofilizowane pierogi z kapustą i grzybami podbiły serca widzów transmisji z ISS.
Choć misja IGNIS skupia się na ambitnych badaniach naukowych i przełomowych eksperymentach, w jednym z najnowszych przekazów z pokładu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej zrobiło się wyjątkowo… swojsko. Sławosz Uznański‑Wiśniewski podczas transmisji „Ax‑4 Mission Update” zaprezentował światu przygotowane specjalnie dla niego pierogi z kapustą i grzybami, które zabrał w kosmos.
Były to pierwsze w historii liofilizowane tradycyjne polskie pierogi jedzone na orbicie. Ten „comfort food” z Polski przygotowała firma LYOFOOD we współpracy z szefem kuchni Mateuszem Gesslerem, na specjalne zamówienie Sławosza przed misją. Sam astronauta przyznał, że chciał zabrać w kosmos kawałek polskiej kultury i tradycji — i podzielić się nim symbolicznie z całą załogą.
Wzruszający moment podczas transmisji
Moment prezentacji pierogów stał się najcieplejszym punktem konferencji, która w całości poświęcona była naukowym celom misji. Peggy Whitson, dowódczyni misji Ax‑4, żartowała, że Sławosz w każdej wolnej chwili robi sobie „selfie” z kolejnymi eksperymentami i sprzętami, a pierogi szybko stały się kolejnym „bohaterem” jego zdjęć. Sławosz wyjaśnił także, że smak pierogów w kosmosie był „przyjemnym powrotem do domu” i ważnym elementem adaptacji do wymagającego życia w stanie nieważkości.
Nauka i tradycja idą w parze
Podczas transmisji astronauta opowiedział również o polskich eksperymentach, które realizuje w ramach misji IGNIS: testach interfejsu mózg–komputer, badaniach nanomateriałów (MXene), wulkanicznych glonów czy eksperymentach nad zdrowiem psychicznym astronautów. Podkreślił, że praca w mikrograwitacji wymaga adaptacji, ale dzięki takim drobnym, symbolicznym gestom łatwiej poczuć się „jak w domu”.
Nie tylko pierogi
Oprócz momentu z pierogami załoga realizowała w tym dniu kolejne badania:
Sławosz prowadził sesje eksperymentów EEG Neurofeedback i AstroMentalHealth, dokumentując je dla zespołów na Ziemi.
Peggy Whitson kontynuowała eksperymenty nad nowotworami.
Shubhanshu Shukla badał mięśnie i hodował mikroalgi, a Tibor Kapu prowadził testy DNA muszek owocowych.
Dzień polarny nad ISS
Warto wspomnieć, że tego dnia na ISS rozpoczął się „kosmiczny dzień polarny”, czyli kilkudniowy okres nieprzerwanego nasłonecznienia stacji — warunki wyjątkowe zarówno dla systemów stacji, jak i astronautów.
Podsumowanie
Moment z pierogami stał się pięknym symbolem misji IGNIS — łączącym naukę, odwagę i sentyment do polskich tradycji. Były dowodem na to, że nawet w najbardziej wymagającym środowisku można zachować bliskość z własnym krajem i kulturą.
„Kosmos smakuje jak Polska — podsumował Sławosz podczas transmisji. — Pierogi zawsze znajdą swoje miejsce, nawet na orbicie.”

Czytaj więcej
Aktualizacja z misji Ax‑4 / IGNIS: dni 14 i 15

Czytaj więcej
Aktualizacja z misji Ax‑4 / IGNIS: dni 14 i 15

Czytaj więcej
Aktualizacja z misji Ax‑4 / IGNIS: dni 14 i 15

Czytaj więcej
Pierogi w kosmosie: Sławosz Uznański - Wiśniewski zjadł pierwsze polskie pierogi na ISS

Czytaj więcej
Pierogi w kosmosie: Sławosz Uznański - Wiśniewski zjadł pierwsze polskie pierogi na ISS

Czytaj więcej
Pierogi w kosmosie: Sławosz Uznański - Wiśniewski zjadł pierwsze polskie pierogi na ISS
Edukacja
Uczymy, inspirujemy, odkrywamy
Naszą misją jest inspirowanie i edukowanie – wierzymy, że przyszłość zaczyna się od wiedzy. Tworzymy przestrzeń edukacyjną dla tych, którzy chcą sięgać wyżej.

Edukacja
Uczymy, inspirujemy, odkrywamy
Naszą misją jest inspirowanie i edukowanie – wierzymy, że przyszłość zaczyna się od wiedzy. Tworzymy przestrzeń edukacyjną dla tych, którzy chcą sięgać wyżej.

Edukacja
Uczymy, inspirujemy, odkrywamy
Naszą misją jest inspirowanie i edukowanie – wierzymy, że przyszłość zaczyna się od wiedzy. Tworzymy przestrzeń edukacyjną dla tych, którzy chcą sięgać wyżej.
